- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Rise Project: Cum a ajuns Codrin Ștefănescu să vândă în nume propriu un teren care legal era al statului
Codrin Ștefănescu va primi 2 milioane de euro din vânzarea unui teren, care, deși era al lui, ar fi trebuit să se afle în proprietatea statului, scrie Rise Project. Proprietatea, aflată la periferia vestică a capitalei, a ieșit din proprietatea statului printr-o decizie de retrocedare ilegală – ajuns la el după un șir de tranzacții încheiate la prețuri de fațadă.
Ștefănescu a vândut, la începutul acestui an, către o societate comercială din grupul Oscar Downstream – patronat de magnatul Alin Niculae (47 de ani) – un teren aflat la periferia vestică a Capitalei. Acesta a încasat un sfert din suma de 2 milioane de euro, urmând ca restul banilor să îi vină social-democratului în tranșe până în ianuarie.
Astfel, scrie Rise, există o hotărâre judecătorească definitivă, potrivit căreia parcela de pământ astfel înstrăinată ar fi trebuit să nu se afle în proprietatea lui, ci în a statului!
Hotărârea e veche de opt ani, dar nicio instituție nu s-a luptat să o valorifice în sens juridic și să ceară, printr-o acțiune suplimentară în instanță, ca terenul lui Ștefănescu să revină în proprietatea comună a cetățenilor.
Cum a ajuns să vândă ”neant imobiliar”.
Terenul acesta – care era deținut, în indiviziune, împreună cu o anume Corina-Mihaela Mihai (44 de ani) – a intrat relativ recent în circuitul tranzacțiilor imobiliare în februarie 2004, până atunci el aparținând statului român.
În februarie 2004, a fost „retrocedat” către SC Institutul Pasteur SA, o fostă companie publică, ajunsă, începând cu anul 2000, în proprietatea afaceristului Sorin Stănescu (60 de ani).
Sorin Stănescu, adică cel care, 14 ani mai târziu, în septembrie 2018, avea să aibă rolul de naș la nunta încărcată de pompă a fiului lui Liviu Dragnea.
Stănescu revendicase terenul încă de la începutul anilor 2000, susținând că făcea parte din activele istorice ale societății pe care o preluase de la stat, iar Comisia de Fond Funciar a Județului Ilfov îi admisese cererea și i-l „restituise”.
Imediat ce acest teren gigantic îi fusese „retrocedat”, Stănescu se apucase să îl fragmenteze și să îl înstrăineze, cu prețuri modice, către tot felul de angajați și oameni politici sau interpuși ai acestora.
Astfel, la șapte luni de la „retrocedarea” enormă de care a beneficiat, o bucată din cele 107,9 hectare – 5,56 hectare – a fost vândută către trei persoane: concubina de la acea vreme a lui Codrin Ștefănescu (Luiza Tănase – 2,5 hectare), un vechi prieten al lui Codrin Ștefănescu (Alain Florentin Mina – 1,5 hectare) și Corina-Mihaela Mihai – 1,56 hectare.
Citește materialul integral pe Rise Project.